






Biolavit Mąka konopna (1000 g)
Opis
Biolavit Mąka konopna (1000 g)
- Mąka konopna to doskonała alternatywa dla zwykłej białej mąki pszennej, odpowiednia szczególnie dla osób ze stwierdzoną nietolerancją glutenu. Mąka tego typu ma delikatny orzechowy smak i może być wykorzystywana zarówno do gotowania, jak i do domowych wypieków. Dzięki temu, że nasza mąka konopna produkowana jest z najlepszej jakości, starannie wyselekcjonowanych i drobno zmielonych ziaren konopi siewnych posiada nie tylko bogaty smak, ale również wartościowy skład.
- Mąka konopna i jej właściwości Mąka konopna pozyskiwana jest ze zmielonych nasion konopi siewnej, co oznacza że posiada większość cennych właściwości tej rośliny. Stanowi przede wszystkim doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka – lżejszego i bardziej lekkostrawnego niż to pochodzące z nabiału czy mięsa. Mąka konopna posiada także komplet 9 aminokwasów, których organizm ludzki nie jest w stanie produkować samodzielnie. Obok nich w produkcie znajdziemy także duże ilości błonnika, który usprawnia trawienie oraz proces oczyszczania jelit z zalegających resztek pokarmowych. Mąka z konopi to również bogate źródło kwasów omega 3 i omega 6, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas czy żelazo. Warto zaznaczyć także, że jest ona produktem w pełni bezglutenowym, a więc odpowiednim dla osób przestrzegających diety bez glutenu.
- Mąka konopna zastosowane: Zastąpienie mąki białej mąką konopną to doskonały sposób na naturalne podniesienie wydolności organizmu i uzupełnienie niedoborów witamin oraz minerałów. Głównymi zaletami tego produktu jest zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, wzmacniania odporności, przyspieszania metabolizmu oraz poprawiania krążenia. Mąkę konopną poleca się w szczególności osobom uprawiającym sport, przestrzegającym diety eliminacyjnej i odchudzającej, a także młodzieży i dzieciom uczącym się. Spożywanie mąki z konopi jest korzystne także dla pań cierpiących z powodu objawów PMS. Mąką konopną można z powodzeniem zastąpić klasyczną odmianę mąki pszennej. Ponieważ ma ona wyrazistszy smak i ciemniejszy kolor, nadaje potrawom wyjątkowego smaku i apetycznej barwy. Ze względu na brak glutenu mąka z konopi ma inną lepkość, dlatego osoby, które nie przestrzegają diety bezglutenowej mogą początkowo łączyć ją z białą mąką, aby przyzwyczajać się stopniowo do odmiennej konsystencji. Do czego wykorzystamy mąkę konopną? Przede wszystkim do pieczenia chleba i ciast, do smażenia naleśników, do zagęszczania sosów i zup oraz jako wartościowy dodatek do koktajli lub jogurtów.
Składniki:
Maka konopna
Wartość energetyczna 1655 kj / 392 kcal Tłuszcze 9,9 g kwasy nasycone 1,1 g Węglowodany 40,6 g w tym cukry 2,7 g Błonnik 31,6 g Białko 35,5 g Sól 0,05 g
Pozostałe składniki:
Informacje o producencie:
